En fyrhjuling är otroligt rolig att köra. Även om det kanske inte är ett transportmedel för hela familjen så kan man fortfarande ta sig rätt långa sträckor. Då det inte finns några problem med hastigheten så är den enda nackdelen att man troligtvis blir dyngsur. Om det skulle börjar regna. Är man fler än två som ska ta sig någonstans så är en fyrhjuling inte något att rekommendera. Då det helt enkelt inte får plats två personen på en sådan.

Att välja en fyrhjuling är egentligen inte speciellt svårt. Det finns lite olika motorkubik på dessa och kan variera från samma storlek som en moped till en tung motorcykel. Men då vi har hastighetsbegränsningar i Sverige så är det inte så jätteviktigt. Så länge som man köper något med en större motor än en moped. Men det gäller att känna till vilka lagar och regler som finns för att köra en fyrhjuling. Det är nämligen inte alla som får köra en sådan på allmän väg även om man har ett körkort. För fyrhjulingen måste vara registrerad och föraren måste ha rätt behörighet för att få köra den.

Är du osäker på någonting så kan du alltid kolla med Gårdsman AB. De är återförsäljare av Polaris sortiment av ATV/Fyrhjulingar. Kolla in deras hemsida.

Vad som krävs för att köpa en fyrhjuling

Först och främst kan det vara bra att känna till att man inte får köra i terräng med en fyrhjuling. Det enda undantaget är om man använder det i sitt arbete. Och det finns en lista på vilka som får använda det i arbetet och köra i terräng. Om man inte kommer använda den i ett arbete som är godkänt så får man inte köra sin fyrhjuling i terräng. Så om vitsen med att köpa en fyrhjuling var att köra i terräng. Så är det inte en bra idé att köpa en ATV. Om man vill framföra fordonet på en allmän väg krävs det att den är registrerad. Och att föraren har ett körkort som är tillåtet att köra på. Annars får man bara köra fyrhjulingen på ett inhägnat område.

Så se till att du vet vilka regler som gäller för en fyrhjuling och att fordonet är registrerat ordentligt. Annars kan bli dyra böter. Om du köper en fyrhjuling till en minderårig för att användas inom ett inhägnat område. Då så är det viktigt att du som målsman håller översikt över den minderåriga.

Vart får man köra en fyrhjuling

En fyrhjuling får beroende på om den är registrerad eller inte framföras på allmän väg eller enbart på ett inhägnat område. Se till att du är säker på om fordonet är registrerat eller inte då det är du som är ansvarig. Men om du tänkt köra din fyrhjuling i terräng så ska du vara medveten om att det inte är lagligt i Sverige. Enbart personer som använder fordonet i sitt yrke och enbart vissa yrken har den rätten. Så se till att noggrant kontrollera vad det är som gäller. Men troligtvis tillhör du inte en av de yrkesgrupper som får framför en fyrhjuling i terräng.

Se till att du har ett körkort som tillåter att du kör en fyrhjuling.